IVAN ČAJ

Čím nahradit popíjení alkoholu? Nemusíme vymýšlet nic nového. Existuje tradiční slovanský nápoj, který pili Slované stovky let, než byl záměrně odstraněn z naší tradice, podobně jako i vše ostatní, co podporovalo sílu našeho národa. V Rusku to provedl r.1941 wehrmacht na přímý příkaz Hitlera.

Rostlina, z níž Ivančaj získáváme se jmenuje Vrbovka úzkolistá Epilobium augustifollum (neplést s „Vrbovkou Malokvětou“) a můžeme ji u nás nalézt i vypěstovat. Kdysi byla nicméně odstraněna z většiny atlasů rostlin.
Vrbovka je asi 1-2 m vysoká.
Obsahuje 70 stopových prvků, 18 aminokyselin, vitamín B, C a další látky. Čistí organizmus od toxinů, chrání sliznice, působí protizánětlivé, má silné antiseptické účinky.
Odstraňuje psychické napětí, tíseň, úzkost, nespavost.

Lidé, kteří pravidelně pijí Ivan čaj, se stávají vyrovnanými, pociťují lehkost a klid.

Čaj ze sušených listů lze připravit i bez fermentace. FERMENTACE LISTŮ (dole)

Zdá se nám přirozené, že popíjíme čaj zelený, černý, rooibos, přitom jsou to všechno suroviny z úplně jiných klimatických pásem a naší tradicí nikdy nebyly.
Nemají žádnou nutriční hodnotu, navíc obsahují návykový tein a kofein.
Slované používali rostliny, které jim rostly doma, ty byly pro ně nejhodnotnější a vrbovka je asi vůbec nejdůležitější z nich, proto byla odstraněna a nahrazena nezdravými čaji a alkoholem.

V ČR Na SK

Najdi si Vrbovku úzkolistou a pěstuj si svůj vlastní Ivan čaj.
Horní části rostliny lze použít jako chřest.
Listy se sbírají na jaře před rozkvětem.
VÝSKYT  SBĚR